Piękno muzyki symfonicznej tkwi w doskonałej harmonii zróżnicowanych dźwięków – wysokich, niskich, łagodnych i ostrych. To różnorodność wyzwala ogrom doznań, pozwala odkrywać fascynujące zestawienia i czerpać z nich mnóstwo radosnej inspiracji. Podobnie jest w kuchni, gdzie komponuje się dania ze składników o różnych kolorach, kształtach i strukturach. Każdy z nich ma swój charakterystyczny smak, ale dopiero w połączeniu z innymi zaczyna nabierać mocy. Nie mam wątpliwości, że muzyka i jedzenie mają ze sobą bardzo dużo wspólnego – świetnie łagodzą obyczaje, uczą wrażliwości i rozwijają wyobraźnię. Słuchanie muzyki – podobnie jak ucztowanie – dzięki złożoności doznań jest jak podróżowanie, odkrywanie innych kultur i tradycji. Warto cieszyć się tą różnorodnością i czerpać z niej pełnymi garściami.
Czytaj więcej
Czytaj więcej
09-06-2018, 11:13:15